do 1 godz.
25-30 minut
dla 2 osób
Składniki:
- 400 g bulw topinambura
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól ziołowa
- kolorowy pieprz
- olej z orzechów włoskich
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- gałązka rozmarynu
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy z gałązką rozmarynu. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista dodaj obrany i posiekany czosnek. Przesmaż jeszcze 2 minuty. Wyciągnij rozmaryn. Topinambur obierz, umyj i pokrój na plasterki. Wrzuć do garnka i przesmaż wraz z cebulą i czosnkiem 2-3 minuty. Zalej wszystko bulionem i gotuj aż topinambur będzie miękki. Zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj wszystko na gładki krem, dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Wsyp zmielone orzechy i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Przelej do miseczek i polej odrobiną oleju z orzechów włoskich.