do 1 godz.
20 minut
dla 2 osób
Składniki:
- 500 g topinambura
- 1 gałązka tymianku
- 100 g masła
- 1,5 litra wody
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki 36 %, podgrzanej
- sól do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia. Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut. Odcedź topinambura, wyrzuć tymianek i przełóż go do blendera. Blenduj dolewając powoli gorącą śmietankę, do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne do smaku.