Kapusta najprawdopodobniej wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, znana już ponad 2500 lat p.n.e.Niezwykłe, lecznicze właściwości kapusty wykorzystywali Rzymianie, uważali ją za panaceum na wszystkie choroby. Od XVI wieku, dzięki królowej Bonie, kapusta pojawiła się na polskich stołach. W starożytności kapuście stawiano Świątynie, kapusta i dziś ma swoje święto w Niemczech oraz w Polsce, w Charsznicy, gdzie co roku, w drugą niedzielę września, obchodzone są Charsznickie Dni Kapusty.Kapusta, bogata jest w przeróżne witaminy, błonnik pokarmowy, składniki mineralne, antyoksydanty, wolne aminokwasy, karoteny, antocyjany. Jest niskokaloryczna 100 g/40 kcal, a sok z kiszonej kapusty 100 g/12 kcal.:
Można ją stosować zewnętrznie, przykładając na obolałe miejsca kapuściane liście, i wewnętrznie, jedząc i pijąc przygotowane z niej soki, które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
- 1. wzmacnia odporność organizmu
- 2. przeciwdziała anemii
- 3. zwalcza wszelkiego rodzaju bóle: reumatyczne, głowy, lędźwi, nerwobóle, gardła, żołądka i jelit, migreny, bóle menstruacyjne, paradentozę
- 4. leczy wszelkie owrzodzenia, wrzody żołądka, jelit, niedokwaśność, nadkwasotę, owrzodzenia kończyn, żylaków, żylaki odbytu, żylaki nóg
- 5. zwalcza gruźlicę, koklusz, astmę, grypę, anginę, przeziębienia, chrypkę, zapalenie płuc i oskrzeli, zapalenie opłucnej, chroniczny nieżyt oskrzeli, katar sienny, katar i nieżyt nosa
- 6. pomaga w leczeniu gruźlicy stawów, kości, ischiasie, gośćcu, lumbago, rwie kulszowej, w niedomaganiach wątroby i pęcherzyka żółciowego, zapaleniu woreczka żółciowego, w nieżycie i zapaleniach jelit i żołądka, zapaleniu okrężnicy, hemoroidach
- 7. w dolegliwościach i infekcjach jelit, nerek, kamicy nerek, kamicy dróg moczowych, skąpomoczu, kolkach nerkowych, żółciowych, marskości i twardości wątroby, śledziony, zapaleniu prostaty
- 8. wspomaga i reguluje trawienie
- 9. wspomaga odchudzanie
- 10. odtruwa organizm z toksyn i trucizn
- 11. wspomaga pracę serca, wspomaga i reguluje krwiobieg, obkurcza naczynia krwionośne, zapobiega zapaleniu tętnic, nadciśnieniu tętniczemu
- 12. wspomaga układ nerwowy, koi nerwy, zwalcza przemęczenie, bezsenność
- 13. zapobiega depresjom
- 14. wspomaga leczenie cukrzycy, obniża poziom cukru, obniża cholesterol
- 15. zapalenie krtani, zapalenie węzłów i naczyń chłonnych, zapalenie macicy, zapalenie i obrzmiałość piersi po porodzie, zapalenie pęcherza moczowego, stawów, półpasiec
- 16. zapobiega odwapnieniu organizmu, krzywicy, osteoporozie
- 17. likwiduje wodę w kolanie, zaparcia i zatwardzenia
- 18. zwalcza biegunki, zwalcza i usuwa pasożyty jelit
- 19. pomaga w leczeniu bezgłosu, leczy głuchotę, przytępienie słuchu i zapalenia ucha środkowego
- 20. leczy zamroczenia alkoholowe, kaca, działając odtruwająco i odwykowo
- 21. leczy wszelkiego rodzaju choroby skórne: wysypki, łojotok, czyraki, liszaje, pryszcze, pokrzywki, ropnie, postrzały, zastrzały, dermatozy, martwice, egzemy, gangreny, obrzęki, guzy, uszkodzenia skóry i naskórka, zranienia, trądzik, opryszczkę
- 22. regeneruje, oczyszcza, rozjaśnia, odmładza, wzmacnia cerę i skórę, wzmacnia słabe włosy i paznokcie
- 23. zawiera duże ilości sulforanu, co zostało potwierdzone naukowo, który usuwa związki rakotwórcze z organizmu człowieka
- 24. kapusta profilaktycznie zwalcza raka piersi i sutka, płuc, raka jajników, jąder i prostaty, raka pęcherza moczowego i jelita grubego
- 25. sok ma działanie antyseptyczne, działa leczniczo i kojąco
- 26.... i długo by jeszcze można wymieniać...