ok 120 min.
40 min
dla 2 osób
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 4 jajka na twardo
- 3 jajka surowe
- 15 deko masła
- 25 deko mąki
- 100 ml śmietany
- 100 ml majonezu
- 1 cebula
- 100 g posiekanego koperku
- 100 g startego żółtego sera
- odrobina soli
- pieprz
Przygotowanie:
Do mąki dodać masło, sól, 1/3 szklanki zimnej wody i zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto i wyłóżyć nim dowolną blachę o średnicy od 20 do 30 cm z wysokimi ściankami. Wstawić do lodówki. Kiszoną kapustę Brassica, mocno wygnieść wyciskając sok (sok wypić) i drobno posiekać a następnie wymieszać z posiekanym koperkiem i posiekaną drobno cebulą. Wyjąc ciasto z lodówki i ułożyć przygotowaną kapustę oraz połówki ugotowanych jakek. Surowe jajka roztrzepać dokładnie ze śmietaną i majonezem następnie dodać starty ser, sól, pieprz, dobrze wymieszać i zalać wcześniej przygotowana kapustę z jajkami. Piec około 40 minut w 200°C.