Dwa dni
Kilka godnin
Dla całej rodziny
Składniki:
- Sarnina
- Mięso zajęcze
- Mięso z dzika
- Wieprzowina
- Pieczeń wołowa
- Drób
- Dzika kaczka
- Szynka marynowana
- Słonina
- Cebule
- Przyprawy i korzenie
Przygotowanie:
Nastawić się trzeba na większą ilość, jako że wchodzi do niego mięs wszelakich sporo, a to: sarnina, mięso zajęcze, z dzika, wieprzowina, pieczeń wołowa, drób, ptactwo dzikie, szynka zadnia marynowana. Im więcej gatunków mięs, tym bigos wykwintniejszy. Kiełbas nie daje się wcale, zaś mięsiwa wędzone surowe. Pozostałe zaś udusić (gatunkami każde z osobna) w przyprawach i korzeniach na słoninie, dodawszy cebuli.
4 kilo kiszonej kapusty ugotować do miękkości z garścią grzybów suszonych. Dodać do kapusty rozkawalone mięsiwa razem z sosem, garścią śliwek suszonych bez pestek i kilkoma ziarnami jałowca. Dusić aż się wysadzi. Wlać szklankę madery i zaprawić 2 łyżkami mąki zasmażonymi ze słoniną. Wystudzić. Dogotować na drugi dzień.
Przechowywać da się bardzo długo. Potem, w miarę potrzeby, odgrzewać i podawać na śniadanie lub obiad po zupie.