Kapusta Brassica

Oferujemy Państwu naturalną, niepasteryzowaną, świeżą kiszoną kapustę, pochodzącą z kapuścianej stolicy Polski - Gminy Charsznica w Małopolsce. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej, dedykowanej technologii wentylowanego, praktycznego i wyjątkowego woreczkowego opakowania, dostarczamy Państwu, naturalną, bez dodatków chemicznych (które mogą zmieniać smak, niszczyć naturalną florę, właściwości i witaminy zawarte w kiszonej kapuście), świeżą, niepasteryzowaną, najsmaczniejszą na świecie, produkowaną od wieków tradycyjną metodą, kiszoną kapustę, o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych. Wpisana na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


Systemy jakości i bezpieczeństwa żywności wdrożone przez producentów naszej kapusty:

GlobalG.A.P.
Standard Dobrej Praktyki Rolniczej GAP (Good Agricultural Practice) zapewnia pierwotne bezpieczeństwo produkowanej żywności - system wdrożony przez gospodarstwa rolne.

Czytaj dalej

Przepisy kulinarne

Kiszona czy kwaszona?

"Obie nazwy kapusta kiszona i kapusta kwaszona są poprawne. Określenie kiszona to historycznie imiesłów od czasownika kisić | kisieć, a kwaszona pochodzi od kwasić. Historycznie wcześniejszy jest czasownik kwasić (prasłowiańskie kvasiti) 'powodować fermentację', natomiast czasowniki kisić | kisieć są zachodniosłowiańską innowacją. W języku polskim są poświadczone od XV w. Łączy je wspólne pochodzenie i następujący związek znaczeniowy: kwasić to powodować, że coś kiśnie, kisi się."

— Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski

"Część Polski kisi, część Polski kwasi, część mówi o ogórkach kiszonych, część o ogórkach kwaszonych. To tak, jak cała Polska mówi, że na dworze jest np. pięknie, a Małopolanie mówią tradycyjnie na polu. Obejrzeć coś to raczej wariant ogólnopolski, a oglądnąć niby też, ale preferencja dla oglądnięcia występuje też w Małopolsce. Z kwaszeniem i kiszeniem jest podobnie- różne regiony różnie mówią. Ja mówię tylko o kiszonych ogórkach i kiszonej kapuście, ale wiem, że niektórzy mówią o kwaszonych i o to żadnych pretensji mieć nie mogę, bo jest to forma dopuszczona. Przykładowo, ja wyrywając chwasty będę mówił, że plewiłem ogródek, ale są ludzie (na Mazowszu, na północy Polski), którzy raczej pielą. Pielenie, plewienie, kiszony, kwaszony to takie od zawsze warianty leksykalne znaczące to samo."

— Prof. Jan Miodek

fotkap

Bigos myśliwski

"Nastawić się trzeba na większą ilość, jako że wchodzi do niego mięs wszelakich sporo, a to: sarnina, mięso zajęcze, z dzika, wieprzowina, pieczeń wołowa, drób, ptactwo dzikie, szynka zadnia marynowana. Im więcej gatunków mięs, tym bigos wykwintniejszy. Kiełbas nie daje się wcale, zaś mięsiwa wędzone surowe. Pozostałe zaś udusić (gatunkami każde z osobna) w przyprawach i korzeniach na słoninie, dodawszy cebuli.

4 kilo kiszonej kapusty ugotować do miękkości z garścią grzybów suszonych. Dodać do kapusty rozkawalone mięsiwa razem z sosem, garścią śliwek suszonych bez pestek i kilkoma ziarnami jałowca. Dusić aż się wysadzi. Wlać szklankę madery i zaprawić 2 łyżkami mąki zasmażonymi ze słoniną. Wystudzić. Dogotować na drugi dzień.

Przechowywać da się bardzo długo. Potem, w miarę potrzeby, odgrzewać i podawać na śniadanie lub obiad po zupie."

Czytaj dalej

Historia kapusty Charsznickiej

Tradycyjny sposób kiszenia kapusty

"Pierwsze wzmianki o kapuścianych korzeniach Charsznicy sięgają 14 wieku, gdy właścicielem tych ziem był Miczko Głąb z Cnarsznicy, syn Piotrasza.

Kapusta od wieków była chętnie spożywana na dworach szlacheckich, a bigos z kiszonej kapusty najlepiej smakował po udanych łowach. Stała się też głównym pożywieniem ubogich chłopów, gdyż jej uprawa była prosta i tania. Potrawy z kapusty dodawały sił chłopom w czasie żniw czy sianokosów.

Czytaj dalej

Produkt tradycyjny

Produkt Tradycykny z Małopolski: Charsznicka kapusta kwaszona.

Wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rozwoju Rolnictwa i Wsi w dniu 28 listopada 2006 roku.

Czytaj dalej

Visit in 888bingo information.

Zdrowie z natury,
bez dodanych konserwantów
czy przeciwutleniaczy

Prześlij zapytanie:

 
Award 2013

Produkt wpisany na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

"Brassica" Raczkiewicz & Reicher spółka jawna, Bębło, ul. Ojcowska 15, 32-089 Wielka Wieś,  woj. małopolskie, tel./fax +48 12 420 10 77, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.